ESOGÜ Diş Hekimliği Fakültesi'nde dental yapay zeka laboratuvarı kuruldu
14.04.2021
Öne çıkan görsel

Yaşamın her alanında insan hayatına dokunmaya başlayan yapay zeka teknolojisi, sağlık alanında da yeni teknolojilerin geliştirilmeye başlandığı önemli bir inovasyon alanı olarak göze çarpmaktadır. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi olarak misyon ve vizyon olarak edindiğimiz ‘’Teknoloji üreten üniversite…’’ ilkesi gereğince, sağlık alanında yeni teknoloji geliştirme potansiyeline sahip projelere öncelik verilmekte, akademisyenlerimiz uluslararası alanda ülkemizi öne çıkaracak teknolojileri geliştirmeleri konusunda desteklenmektedir. Üniversitemiz Diş Hekimliği Fakültesi bünyesinde alt yapı proje destekleri kapsamında desteklenerek kurulan Dental Yapay Zeka Laboratuvarı; ülkemizde ve bildiğimiz kadarıyla dünyada ilk kez olarak verinin merkezi ve güvenli-doğru şekilde veriyi tanımlayacak hekimlerin çalışma alanı olan Diş Hekimliği Fakültesi bünyesinde kurulmuş önemli bir teknoloji yatırımıdır. Laboratuvar bünyesinde yapay zeka algoritmaları geliştirmek maksadıyla kullanılacak yüksek hesaplama ve depolama gücüne sahip GPU, CPU ve depolama sunucuları ile iş istasyonları bulunmaktadır.  Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Şevki Bayrakdar’ın yürütücü, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Dekanı Prof. Dr. Şule Bayrak, Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kaan Orhan, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Elif Bilgir, ESOGÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümünden Doç. Dr. Alper Odabaş, Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Faruk Aslan ve Öğretim Görevlisi Dr. Özer Çelik’in araştırmacı olarak yer aldığı proje kapsamında yapılacak çalışmalarda öncelikli olarak diş hekimliği alanında kullanılan 2 ve 3 boyutlu radyolojik görüntülerin yapay zeka ile otomatik analizini gerçekleştirip, otomatik tanı ve tedavi planı sunacak yapay zeka algoritmaları geliştirilecektir. Uzun dönemde diş hekimliği alanında elde edilen tüm dijital verilerin yapay zeka algoritmaları geliştirilmesinde kullanılması hedeflenen bu merkez, oluşturulan altyapı ile, sadece üniversitemiz bünyesinde değil, ülkemizde ve dünyada sağlık alanında yapılacak yapay zeka çalışmaları içinde öncü bir merkez olma hedefine sahiptir.