Fakültemiz FDI Dünya Dişhekimliği Kongresinde
Öne çıkan görsel

Ağız Diş ve Çene Radyolojisi öğretim üyemiz Doç. Dr. Elif Bilgir 12-15 Eylül  tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen FDI Dünya Dişhekimliği Kongresi’nde “Diş Hekimliğinde Girişimsel Radyoloji” başlıklı konuşmasıyla yer aldı.

Ağız Diş ve Çene Radyolojisi öğretim üyemiz Doç. Dr. İbrahim Şevki Bayrakdar 12-15 Eylül  tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen FDI Dünya Dişhekimliği Kongresi’nde “Yapay Zekanın Diş Hekimliğinde Güncel Uygulama Alanları” başlıklı konuşma ve “Yapay zeka ile dental implant planlaması ve anatomi” başlıklı hands-on kursla  yer aldı.

Diş Hekimliğinde Girişimsel Radyoloji
Diş hekimliğinde tanı ve tedavi süreçleri, teknolojinin hızla gelişmesiyle yeni bir boyuta taşınmıştır. Girişimsel radyoloji, özellikle minimal invaziv yöntemlerle gerçekleştirilen prosedürlerle, hastalara daha güvenli ve konforlu tedavi seçenekleri sunmaktadır. Prosedürler ileri görüntüleme yöntemleri eşliğinde gerçekleştirilen tanı ve tedavi uygulamalarını içerir. Bu yaklaşımlar, büyük kesilere veya ileri cerrahi girişimlere gerek kalmadan etkili sonuçlar elde edilmesini sağlar. Bu tekniklerin diş hekimliğinde kullanımı, klinik pratiği çeşitli alanlarda geliştirmektedir. Örneğin, görüntüleme rehberliğinde yapılan biyopsiler, lezyonların yüksek doğrulukla tanısını sağlamaktadır. Preoperatif embolizasyon işlemleri, baş ve boyun cerrahilerinde kanama riskini azaltmak için damar beslenmesinin kontrol edilmesine olanak tanımaktadır. Ultrasonografi rehberliğinde artrosentez, geleneksel körlemesine yöntemlere kıyasla daha güvenlidir. Benzer şekilde, siyalografi tükürük bezlerindeki patolojik durumların tanısında ve tedavisinde hassas bir yaklaşım sunar, hemanjiyom gibi vasküler lezyonların yönetiminde ise hedefe yönelik tedaviyle estetik ve fonksiyonel sonuçları iyileştirir. Gelecekte, yapay zeka destekli sistemler ve robotik cerrahinin entegrasyonu ile girişimsel radyolojinin diş hekimliğindeki rolü daha da artacaktır. Bu teknolojik gelişmeler, girişimsel radyolojiyi daha erişilebilir ve etkili hale getirerek hasta memnuniyetini ve tedavi sonuçlarını önemli ölçüde iyileştirecektir. Dijitalleşmenin hız kazandığı bu çağda, girişimsel radyoloji diş hekimliğinde sadece bugünün değil, geleceğin de vazgeçilmez bir parçası olacaktır.

12-15 Eylül 2024 tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirilen FDI Dünya Dişhekimliği Kongresi kapsamında TDB Akademi Genç Araştırmacı Bilim Teşvik Ödülü Kategorisinde Fakültemiz Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı'ndan Dr. Öğretim Üyesi Oğuzhan Baydar 'Predicting with Benign Jaw Pathologies with nnU-Net: Deep Learning Model' isimli araştırmasıyla birincilik ödülünün sahibi olmuştur.