TR | EN
ENDODONTİ

Endodonti Anabilim Dalı 

Dişin pulpasında (damar - sinir paketinin bulunduğu iç bölge) ve dişi çevreleyen dokularda meydana gelen hastalıkların ve yaralanmaların tedavisi ile bu bölgenin form ve fonksiyonuna yeniden kavuşturulması amacıyla yapılan tedavileri kapsamaktadır. 

Endodontinin çalışma alanı; hasar görmüş diş pulpasının tedavisi (pulpa kaplaması, amputasyon), hastalıklı pulpanın tedavi edilmesi (kök kanal tedavisi), travmaya uğramış dişlerin tedavisi (avülsiyon, replantasyon vb), endodontik cerrahi, kök kanal tedavisi görmüş dişlerin restorasyonu (post-kor yapımı), kök ucu gelişimi sırasında oluşan enfeksiyon sonucu açık kök uçlu dişlerin kapatılması (apeksifikasyon), başarısız kök kanal tedavilerinin yenilenmesi ve kanal tedavisi sonrası rengi koyulaşmış dişlerin ağartılmasından oluşmaktadır. 

Endodonti Kliniğimiz ve Hasta kabulü: 

İlk muayene sonrasında kök kanal tedavisi veya yapılmış kök kanal tedavilerinin tekrarlanması ihtiyacı öngörülen hastalarımızın, kliniğimize yönlendirilerek randevu almaları gerekmektedir.  Randevu saatine kadar hasta kabule kaydını yaptırmayan hastalarımızın randevuları derhal iptal edilir. 13 yaş ve üzeri kişileri kliniğimizde tedavi etmekteyiz. Ortalama 40 dakika süren kök kanal tedavisi kişiye bağlı veya diş anatomisine bağlı olarak süresi uzayabilmektedir. Kök kanal tedavisi; dişin durumuna göre, tek veya çok seansta tamamlanabilmektedir. 

Kliniğimizde dişinizin ağrısının geçmesi ve ağızda kalarak size daha uzun süre hizmet edebilmesi için kök kanal tedavisine başlanıp, geçici dolgu uygulandı ise: 

Dişinizin tedavisi tamamlanana kadar dişinizi kapatan geçici dolgu dişinizde kalmalıdır. Hastaya bağlı olarak geçici dolgudaki aşınma değişiklik gösterecektir. Eğer bir sonraki randevunuza kadar geçici dolgunuz tamamen yerinden çıkarsa derhal diş hekiminize gitmeniz gerekmektedir. Tedavinin başarılı olması, sizin geçici dolgunuza ne kadar itinalı baktığınızla doğrudan ilgilidir. Bugün tedavi olduğunuz saat itibari ile 2 saat sonunda geçici dolgunuzun kıvamı uygun hale gelecektir; bu nedenle katı ve sıvı alımı mümkün olduğunca 2 saat sonra yapılmalıdır. Bir sonraki randevunuza kadar asitli içecek, yapışkan gıdalar tüketmeyiniz. Bu tür gıdalar geçici dolgunuzun bozulmasına ve dişinizden uzaklaşmasına neden olmaktadır.  Geçici dolgunuzun yerinden çıkmadığı ancak ağrınızın artışı veya şişlik olması durumunda, diş hekiminize randevu tarihinden önce başvurunuz. Geçici dolgu yapılmış dişinizin diş macunu ile fırçalanmasında bir engel bulunmamaktadır.